12 Ocak 2012 Perşembe

Kablo Renkleri

Her teknolojinin dezavantajlı bir yönü var ama hiç biri elektriğinki gibi değil. Elektrik çarpması ölüme kadar varan şonuçlar doğurabiliyor.

Okuduğum bir haberi aktarıyorum.
"İzmir TEDAŞ Müessese Müdürlüğünce Yeraltı şebekesi yaptırılmakta olan Kemer altı Bölgesi’ndeki müşterilerden İstanköy Hamamı’na enerji verilirken, kazana hava temin eden fan motoru gövdesindeki kaçak sonucu gövdeye temas eden hamam çalışanı, elektrik akımına çarpılarak hayatını kaybetti. 

Bilirkişilerce yapılan inceleme sonucu hamamın mevcut tesisatının yeterli olmaması ve korumanın bulunmayışına mukabil enerji verilirken dört damarlı kabloda mevcut olan renklerden mavi rengin nötr olarak kullanıldığı, geri kalan iki renk olan siyah ve kahverengi renkli damarların faz olarak kullanıldığı ve üçüncü faz olarak kabloda geri kalan yeşil ve sarı renkli damarın kullanıldığı ve bağlantıyı yapan piyasa elektrikçisinin, uygulana gelen sistemle sarı-yeşil damarı nötr olarak ve mavi damarı da faz olarak kullanıldığı tespit edildi."

İşte bu yüzden kablo renklerinde standarta  uymak , bu kabloları kullanırken de kullandırtırken de nelere mal olacağını aklımızdan çıkarmamak şart. Peki nedir nu standart?

Şu anda yürürlükte  olan TS 6426 standartına göre çok fazlı kablolarda

Faz ;          GRİ  -SİYAH  -KAHVERENGİ
Nötr.         AÇIK MAVİ
Toprak:     SARI/YEŞİL


şeklindedir.





Popüler Yayınlar