8 Şubat 2012 Çarşamba

Topraklama Sistemleri

Topraklama sistemleri 3 e ayrılır.


1.TT   2.TN   3.IT   topraklama sistemi.
ya nereden çıktı bu harfler T,N,I falan?
Burada yazan 1.harf trafo tarafındaki topraklamayı 2.harf cihaz tarafındaki topraklamayı ifade ediyor.

Trafo tarafı;
T : Terra kelimesinden geliyor toprak anlamında. Yani trafonun yıldız noktası topraklanmış başka bir ifade ile trafonun işletme topraklaması yapılmış.
I: Izolation kelimesinden geliyor yani Türkçe haliyle yalıtım (izolasyona hayır yalıtıma evet). Şebekenin bütün aktif  kısımları toprağa karşı yalıtılmış veya  şebekenin bir noktası bir empedans üzerinden topraklanmış demektir

Cihaz tarafı;
T: Cihazın gövdesi ayrı bir topraklama sistemi ile topraklanmış.
N: Nötr kelimesinden geliyor  yani cihazın gövdesi nötre bağlı.

Özet geç diyenler için geliyor;
  • TT Transformatorun nötrü topraklı ve cihaz gövdesi ayrıca topraklı
  • TN Transformatorun nötrü topraklı ve cihazın gövdesi nötre bağlı
  • IT Transformatorun nötrü topraksız va cihazın gövdesi topraklı

1.TN   TOPRAKLAMA   SİSTEMİ

TN  şebekenin üç ayrı uygulama tipi vardır. Bunlar TN' ye eklenen  şu harfler ile
belirlenir:

 TN-C sistemi  : C (combined) yani nötr hat ve koruma iletkeni birleştirilmiş
 TN-S sistemi   : S (seperated) yani nötr hat ve koruma hattı ayrı
 TN-C-S sistemi : Bir yere kadar C yani nötr ve koruma iletkeni aynı bir yerden  sonra S yani nötrden ayrı bir koruma iletkeni ile

TN-C Sistemi
Bu sistemde  aşağıdaki resimde görüldüğü üzere sisteme gelen 3 faz bir nötr tüm tesisi dolaşıyor başka ayrıeten hiçbir kablo yok her cihaz gövdesinden bir topraklama kablosu çıkışı ile nötre bağlantı yapılıyor , hepsi bu.


TN-S   Sistemi
Şekilde görüldüğü üzere tesise nötrün giriş noktasından itibaren  ayrı bir kablo çekiliyor tüm tesis boyunca, ve cihazların gövdesi koruma iletkeni adını verdiğimiz bu sarı-yeşil kabloya bağlanıyor.



(Renklere dikkatinizi çekerim nötr açık mavi ayrı çektiğimiz koruma iletkeni sarı yeşil olmak zorunda)

TN-C-S- Sistemi
Şekilde görüldüğü üzere  tesisatın bir yerine kadar C yani sadece nötr kablosu geliyor. Sonra bu nötr kablosundan paralel bir koruma iletkeni çekilerek cihazlar topraklanıyor.


Örneğin apartmanda daire girişine kadar 3 faz bir nötr gelsin daire girişindeki nötr klemensinden nötr ve koruma iletkeni ayrı çıksın koruma iletkeni daire içini geziyor olsun  işte TN-C-S.

TT Sistemi
Şekilde görüldüğü üzere cihazlar için ayrı bir topraklama var.Yani cihazlar için ayrı bir topraklama iletkeni kulanılmış ve ana noktadan bu topraklama iletkeni  topraklayıcı eleman(kazık,çubuk) ile irtibatlandırılarak cihazlar topraklanmış.


IT Sistemi
Bu tip şebekede,  yıldız noktası toprağa karşı yalıtılmıştır veya yeteri kadar yüksek birempedans (direnç veya endüktans bobini) üzerinden topraklanmıştır. Bu tip  şebekeden beslenen cihazlar topraklanır.

Şebekede meydana gelen ilk faz-toprak hatası, şebekeye bağlı cihazların çalışmalarını etkilemez. Fakat ikinci bir izolasyon hatası, toprak temaslı iki fazlı bir kısa devreye neden olacağından cihazların normal çalışmalarını olumsuz yönde etkiler.
IT tipi  şebekede, ilk izolasyon hatasını tespit etmek ve ikinci hatanın yol açacağı tehlikelerden korunmak için izolasyon kontrol cihazı bağlanır.  İlk hata oluştuğunda  ışıklı veya sesli bir sinyal verilir.

Özellikle ilk hatada elektrik kesintisi istenilmeyen hastane gibi yerlerde yoğunlukla kullanılır.

..................................................................................................................................................................

Özetle topraklama sistemleri bu şekilde. İyi ya basitmiş bunda bir şey yok ki diyen arkadaşlar şu an sadece denizi gördük şimdi  yüzmeye başlayalım...

Popüler Yayınlar