17 Haziran 2013 Pazartesi

KOMPANZASYON HESABI

KOMPANZASYON      HESABI


Elektrik Piyasası Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği gereğince, – Meskenler, tek fazla beslenen aboneler, resmi yurt-resmi okul-resmi spor tesisler ivb. grubu ile ibadethane-genel aydınlatma abone grubu hariç  9 kW bağlantı(talep) gücünün üzerindeki tüm aboneler reaktif güç ölçüm sistemi kurmak ; 50 kva ve üzeri aboneler ise (trafolu veya trafosuz) kompanzasyon yapmak zorundadır.

Bu müşterilerden;
Kurulu gücü 50 kVA’nın altında olanlar, çektikleri aktif enerji miktarının yüzde 33 ünü aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde yirmisini aşan şekilde kapasitif reaktif enerji tüketmeleri halinde;
Kurulu gücü 50 kVA ve üstünde olanlar ise, çektikleri aktif enerji miktarının yüzde 20 sini  aşan şekilde endüktif reaktif enerji tüketmeleri veya aktif enerji miktarının yüzde onbeşini aşan şekilde sisteme kapasitif reaktif enerji vermeleri halinde, reaktif enerji tüketim bedeli ödemekle yükümlüdür.

Bu nedenler tesiste doğru bir kompanzasyon hesabı ve kompanzasyon tesisi kurmak önemlidir.

Kompanzasyon, trafonun daha düşük güçlü seçilmesini ve kullanılacak kabloların kesitin daha ince olmasını sağlayacaktır.



Tesisin kurulu gücü=1350 KW olsun.
Tesisin cosq1 =0,80
Cosq2 =0,99  olsun.

Tesisin eş zamanlılık katsayısı =0,80


►Buna göre;  P= 1350 . 0,8
                      P= 1080 KW

►Q = P. (tanq2-tanq1 )

►Buna göre cosinusü 0,80 olan açının tanjantı    tanq1 =0,75
                    cosinusü 0,99 olan açının tanjantı    tanq2 =0,1425

►Q =1080 . (0,75-0,1425)

►Q =656.1 KVAR LIK KONDANSATÖR TAKILMALIDIR.
NOT: Bu hesabı kısaltmak için “Arzu edilen cosq ye yükseltmek için “k” faktörü cetveli” ismiyle bir cetvel  mevcuttur.(EMO ajandasında var)  Buradan cosq1 ve cos q2 değerini takip ederek karşılık gelen k faktörünü bulur ve P ile çarparak gerekli kondansatör gücü bulunabilir. Projelerde genellikle bu “ k” faktörü kullanılarak hesap yapılır.



Trafo, her zaman yükte çalışmayabilir. Boşta çalışma durumu da göze alınmalıdır.
Trafo gücünün %3 ile %5 arası herhangi bir değer alınmalıdır.
1250 x %3-5      = 37,5-----62,5     kvar
                         = 50 kvar seçilebilir.

Bu durumda bu tesise 50 kvar sabit kompanzasyon 600 kvar otomatik kompanzasyon yapılmalıdır.



TRAFO GÜÇ HESABI


Bir tesisin projesini hazırlarken yapılan en temel hesaplardan biri trafo güç hesabıdır.
Trafo güç hesabı yapılırken önce tesisin kurulu gücü alınır.
Kurulu güç     600 kw olsun.
Trafo hesabında gerekli olan bağlantı(talep) gücüdür. Bu da kurulu güç ile eşzamanlılık katsayısı çarpılması sonucu bulunur.
►P= 600 X eşzamanlılık katsayısı





Gizli not: Eş zamanlılık katsayısının  şu an piyasada kullanılan terim karşılığı talep faktörüdür. Ancak talep faktörü ,diversite, eş zamanlılık katsayısı gibi kelimelerin kavram kargaşasını ortadan kaldırmak için Elektrik Mühendisleri Odası  eş zamanlılık katsayısı teriminin kullanılmasını önermiştir.

Eş zamanlılık katsayısı  kurulan tesisten tesise farklılık göstermesine rağmen sanayi işletmelerinde veya sulama tesislerinde  genellikle 0.9 alınır. (Bina,hastane,otel,asansör vb..daha farklı değerler alır)

►P = 600 .  0,9  =  540 kw
►S= P.cosQ  formülüne göre
►S= 540 / COSQ
Tesiste kompanzasyon kurulacağından  COSQ =0,99alırız
►S= 540 / 0,99   =   545 KVA
Bu tesiste 630 KVA trafo kullanılması uygundur.

Gizli Not: Kompanzasyonun faydalarından biri . Eğer kompanzasyon olmasaydı sistemin cosq değerini kullanacaktım.  0,75  veya 0,80 . Bu durumda daha yüksek güçlü trafo ve daha kalın kesitli kablo kullanmam gerekecekti.

Popüler Yayınlar