Trafoların orta gerilim tarafına 3 faz gelir ancak alçak gerilim tarafından 4 uç çıkar. Bu 4 ucun 3 tanesi faz 1 tanesi nötrdür. Trafonun alçak gerilim tarafındaki sargı şekli gereğince nötr uç bu 3 fazın ortak noktasıdır.
Öncelikle şunu söyleyeyim. İşletme topraklaması olmadan da sistem çalışır.
Bunun en büyük ispatı IT tipi topraklama şebekesidir. IT tipi topraklama da trafonun nötrü topraktan izoledir yani işletme topraklaması yoktur. Ama özellikle hastanelerde tercih edilen yegane sistem budur.
Peki o zaman derdimiz ne bu kadar işletme topraklamasının üzerinde duruyoruz?
1. si 3 fazlı bir sistemde özel durumlar hariç 3 fazdan çekilen yük dengeli değildir.Bu dengesiz akım nötrden akacaktır.İşletme topraklaması olmaması demek bu dengesiz akım sonucunda nötrde bir gerilim oluşması demektir. Nötrde oluşan gerilim diğer fazların faz-nötr geriliminde artışa sebep olur.İşletme topraklaması vasıtasıyla bu gerilim yükselmelerinin önüne geçmiş oluruz.
2. si
Aslında yine topraklama mantığıyla olaya yaklaşırsak topraklama bir hata anında sistemin fonksiyonlarının çalışması için gereklidir. Bir hata anında ;
YANİ;
1. Faz -toprak arızası olduğunda;
Havai hat şebekesinde fazın biri koptu yere düştü veya bir elektrikli cihazımızda gövdeye kaçak oldu. Faz- toprak arızası.
Bu arızanın engellenmesinin yolu nedir? Devrenin kesilmesi.
Devre nasıl kesilir? İlgili koruma elemanının (sigorta) dayanabileceği max.kısa devre akımından fazla akım geçtiği an devreyi keser.
Sigortanın üzerinden hata akımı(kısa devre akımı) nasıl dolaşır? Faz -toprak -işletme topraklamasının kablosu- nötr -faz.
Görüldüğü üzere hata akımının döngüsünü tamamlayabilmesi için işletme topraklamasına ihtiyaç var.Eğer işletme topraklaması olmazsa sigorta hata akımını göremez devreyi kesemez. İnsan dokunduğu an çarpılır.
Ayrıcaaa; bu arıza esnasında nötrün gerilimi 220 volta sağlam fazların gerilimi de 380 volta ulaşır. İşte bu nedenle IT tipi topraklama sisteminde yalıtımı en yüksek gerilimi karşılayabilecek teçhizatlar kullanılır.
2.Nötr Koptuğunda ;
Elektrikteki altın kural ; elektron akışı iletken vasıtasıyla alıcıya sağlandıktan sonra üretim kaynağına veya toprağa geri dönmelidir. Geri dönüş yolu da nötr dür.
Nötr koptuğunda faz, dönüşünü toprak veya üretim kaynağı (trafo sargısı) üzerinden yapmalıdır. Nötr koptuğunda zaten üretim kaynağına dönemeyecektir. İşletme topraklaması yoksa toprağa da akamayacaktır. Bu durumda üç fazlı sistemde 380 volt gerilimi fazlar üzerindeki alıcıların direncine bağlı olarak dağılacaktır. Bu da dengesiz gerilimden ötürü cihazların yanması anlamına gelir.
Bu nedenle trafoya yapılan işletme topraklaması ile beraber havai hatlarda her hat sonu direği, yeraltı şebekesinde her son box a işletme topraklaması yapılır .
Nötr, trafo ile abone arasında koptuğunda hat sonu işletme topraklaması sayesinde toprağa, topraktan (toprak çok büyük bir iletkendir) trafonun işletme topraklamasıyla trafonun nötrüne gelerek devresini tamamlar.
elektrikle ilgili herşey, elektriğin içindeki hayat, hayatın içindeki elektrik
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Popüler Yayınlar
-
Üniversitede derste iken pencereden dışarı baktığımızda anlatılan konular hani sonradan notlarını alıp ezberleyerek sınavlara girdiğimiz..sa...
-
A.G. GERİLİM DÜŞÜMÜ (Kablolarda) Alçak gerilimdeki gerilim düşümü formulü şu şekildedir. %e = 200. L.N. / K.S.U 2 ...
-
Trafoların orta gerilim tarafına 3 faz gelir ancak alçak gerilim tarafından 4 uç çıkar. Bu 4 ucun 3 tanesi faz 1 tanesi nötrdür. Trafonun a...
güzel bir yazı teşekkür ederim.
YanıtlaSilçok memnun oldum ,ben teşekkür ederim.
YanıtlaSilçok açıklayıcı güzel yazı elinize sağlık
YanıtlaSilpeki işletme topraklaması kimler tarafından yapılır?(sınav sorum ve cevabını bulamıyorum)
YanıtlaSilDagitim sirketi elemanlari tarafindan yapilir
Siltedaş
SilTesekurler
YanıtlaSilgüzel ve faydalı bi yazı. Teşekkürler
YanıtlaSilFotoğraftaki kişinin bareti yok. O kendini nasıl koruyacak kaldı ki çalıştığı hat müşterek hat...
YanıtlaSilİşletme topraklaması yoksa toprağa da akamayacaktır. Bu durumda üç fazlı sistemde 380 volt gerilimi fazlar üzerindeki alıcıların direncine bağlı olarak dağılacaktır. Bu da dengesiz gerilimden ötürü cihazların yanması anlamına gelir.( yıldız bağlantıda yük faz notr arasında onu nasıl 380 yapabiliyoruz o konuda biraz kafam karışıyor izah edebilirseniz sevinirim)
YanıtlaSilşu toprağa akma olayını açarmısınız
YanıtlaSilSüper bir anlatım. Emeğinize sağlık
YanıtlaSiliyi izah edilmiş,yalnız ön bilgisi olmayan anlayamaz.şekil ilavesi yapılır ise iyi olur.
YanıtlaSilBu gün bir arıza vardı şebekede 28 abone bir faza yuklendiginden dolayı faz dengesizliği oluyordu nötr e geri dönüş yapıyordu hatta arıza yoktu aradık bulamadık panoda işletme topraklanmasi olmadığından ötürü faz dengesizliği den trafo nötrü yetersizliğinden ver dönüş oluyordu.
YanıtlaSilMerhaba
YanıtlaSilTrafo çıkisinda kontrol kalemiyle baktigimizda fazin biri yok nötur hattinda ise faz görunuyor.fakat ölcu aletiyle ve seri lambayla baktigimda fazlar normal gorunuyor bu niye kaynaklaniyor.ama sistem calisiyor evde ve dalgic pompamiz.bugun aradilar evde ve sanayi prizde kullanilan cihazda kacak varmis carpiyor diyor musteri buda onunla ilgilimidir ?
Çok yüksek olasılıkla toprağa akıyor.yani ısıtıcı çay ocağı gibi cihazların rezizdansindan akma var patlayınca düzelecektir.Ama siz ondan önce carpiliyoruz denen cihazlara bakin
SilMerhabalar. Isletmemizde trafo kendimize ait. Isletme topraklamasini ADP deki nötre bağlayınca ADP de bulunan 30 mA lik kacak akım atmıyor. Isletme topraklamasini notrden ayırınca atiyor. Ancak bu seferde nötr üzerinde 18 20 v arası bir yük oluşuyor. Ve ne gariptir ki ADPde bulunan Ana Şalterdeki 300 mA lik kacak akım her iki halde de atmıyor.en yakını 100 m uzaklıktaki tali panoda ve diger tüm tali panolarda bulunan 300 mAlik kaçak akımlar ise iki bağlantı türünde de normal şekilde çalışıyor. Bu konu hakkında ne yapabilirim acaba?
YanıtlaSilGüç trafolarında sekonder yıldız veya zik-zak bağlıdır. İşletme topraklaması yıldız noktasından toprağa yapılır. Adış gerilimi 20 metrede sönümlendiği için işletme ve koruma topraklamaları arasında 20 metreye dikkat edilmelidir. 20 m altında adım gerilimi sönümlendiği için aralarında aşırı gerilim etkileşimi olacaktır.
YanıtlaSilGelelim işletme topraklaması olmadan 3 fazlı sistemin nasıl çalıştığına.
Dengeli yüklerde nötr vektör diyagramında hangi noktadan keserseniz fazladan biri eksi genliktedir. Dolayısıyla kök 3 oranında faz nötr değeri olan 220v ölçersiniz.
Ne zaman yüklerdeki denge değişir, veya fazladan bir adedinin sigortası atarsa hani vektör diyagramında 50 hz'in 3 te birinde diğer fazlarda gerilim yükselir.
İşte nötr bu nedenle önemlidir.
Dengesiz yüklerde dengesizlik oranı kadar yük işletme topraklaması üzerinden toprağa akar.
Yazım hataları olmuş. Özen göstermediğim için Özür dilerim.
YanıtlaSilAdış gerilimi:Adım
20 m altında sönümlenmediği olacak
Merhaba,
YanıtlaSilKonuyla kısmen bağlantılı bir sorum olacak size. Bahçedeki evime küçük çaplı bir güneş enerji sistemi kurdum. İnverter'den çıkan 2 uçtada da faz gelmekte. İnternet üzeinden yaptığım araştırmalarım sonucunda bu uçlardan bir tanesini topraklayarak nötr yapmam gerektiğini öğrendim. Peki bu topraklamayı. Evin topraklamasına mı bağlamam gerekli yoksa ayrı bir topraklama bağlantısı mı oluşturmalıyım. Teşekkürler
"Eğer işletme topraklaması olmazsa sigorta hata akımını göremez devreyi kesemez. İnsan dokunduğu an çarpılır." Demişsiniz, fazdan toprağa akım olmazsa insan nasıl olurda çarpılır.
YanıtlaSilBirde işletme topraklamasi olmazsa faz tutsak çarpilmayiz değil mi.
mantiken carpilmamamiz lazim. pc de kacak varmis , metal kasada 220 v gorunuyordu. kac kere temas ettik carpilmadik. sebebi ise yer yani tabaan kalin naylondu, topraktan izoleydi
SilToprağa akar mevzusu nedir anlamdım
YanıtlaSilaynen,isletme topraklamasi olmazsa insan faza dokunsa akim akamazki, dolayisiyla carpilmamasi gerek
YanıtlaSil