8 Mart 2012 Perşembe

SıfırlaMA

Sıfırlama elektrik cihazların metal kısımlarının nötr ile irtibatladırılması hadisesi.Şöyle ki

Sistem bu şekilde çalışır ve evlerimizin çoğunda da elektrikçiler pratik olarak bu yöntemi uygulamakta:
Lakin;
--Şayet bina da bir tadilat,onarım durumu olur da faz ile nötr yer değiştirirse şekilden de görüleceği üzere  elektrikli cihazın gövdesine direk faz gider üstelik sigorta da atmaz.Cihazın gövdesine dokunduğunuz an çarpılırsınız.

--Şayet nötr kopar ise devre kendisini tamamlayamaz ve geri döner,bu noktada eğer yolu üzerinde işletme topraklaması yapılmışsa ordan akar topraktan trafonun nötrüne  giderek devresini tamamlar ancak bu topraklama yoksa sıfırlama sebebiyle cihazın gövdesine gelir  sigorta atmaz ve cihazın gövdesine dokunduğunuz an çarpılırsınız.Hatta şöyle düşünelim mahallede iki direk arası nötr koptu sizin evde sıfırlama var sadece(işletme topraklaması yoksa) . mahallenin tüm nötr dönüşü sizin evden geçer evdeki kablolar cihazlar yanar gider.

--Sıfırlama yaptıysanız kaçak akım koruma röleniz de bir işe yaramayacaktır. fazdan gövdeye bir kaçak olduğunda  o kaçak akımda sıfırlamadan ötürü nötrden geçeceği için kaçak akım rölesi fark akını göremez.

--Tabii sıfırlama yapılacaksa  asla fiş tarafında yapılmamalı şekildeki gibi priz tarafında yapılmalıdır.Çünkü fiş tarafında yapılan sıfırlama yaparsanız; fişi düz veya ters prize yerleştirme durumuna göre yüzde elli gövdeye faz gidecektir.

Yani görüldüğü üzere sıfırlama nereden baksanız çok tehlike bir olay. ama ciddi bir oranda bu evlerde uygulanıyor yani herşey yolunda giderse sistemin bir sakıncası yok ama zaten amaç birşeylerin ters gitme ihtimaline karşı önlemi almış olmak çünkü elektrik şakaya gelmez.





4 yorum:

  1. mahallede iki direk arası nötr koptu sizin evde sıfırlama var sadece(işletme topraklaması yoksa) . mahallenin tüm nötr dönüşü sizin evden geçer evdeki kablolar cihazlar yanar gider.
    Bu ifadeyi daha açık bir şekilde anlatmanız mümkün mü?

    YanıtlaSil
  2. Sn. Kadir Can..
    Elk. Dağıtım şebekelerinde hat sonlarında işletme topraklaması yapılır Bunun amaçlarından biri de şebekede nötr kopar ise bu işletme topraklaması vasıtası ile toprak üzerinde nötre dönüşün tamamlanabilmesidir.Eğer nötr koparsa ; bu son işletme topraklaması da yok ise devre sıfırlamanın olduğu kısımdan tamamlanacaktır.

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bilgiler bunlar, sizi bu blogdan dolayı kutlarım çok iyi bir iş yapmışsınız

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar