7 Aralık 2011 Çarşamba

Evde Tasarruf


Elektrik faturalarının büyük kısmını ısıtıcılı ve motorlu aletler oluşturur. 
Evde en çok elektrik tüketen aletler ; ısıtıcılar, tost makinesi, fırın, su ısıtıcısı, elektrik süpürgesi, çamaşır makinesi, bulaşık makinesidir.
En basitinden 1 tane mini fırının ortalama gücü 1000w tır. Yani mutfakta yemek pişerken 1 saat süreyle çalışan fırın  50 adet lambaya bedeldir. İşin içine rezistanlı ısıtıcılar girdi mi maliyet artıyor demektir.
Peki evde kullandığım elektriğin maliyetini nasıl düşürebilirim.
1.Alırken
2.Kullanırken
 “Ucuz alacak kadar zengin değilim”. İngilizlerin bu meşhur atasözünde değindiği üzere elektrikli alet alırken bu atasözünü benimsemeye mecburuz.

Buzdolabı;
Artık beyaz eşyaların etiketlerinde enerji verimliliğini belirleyen harfi belirtmek zorunlu .

Etiketlerde A,B,C,D,E,F,G,  harfleri bulunur. A en verimli G en verimsiz beyaz eşyadır. Yani A sınıfı bir beyaz eşya çok daha az enerji tüketecektir. Belki diğer sınıflardan daha pahalıya alırsınız ama elektrik faturasına yansıyan maliyet x kullanım yılını hesapladığınızda kesinlikle kardasınız.
Buzdolabını kullanırken ;
Duvarla arasında en az 10cm mesafe bırakın ki hava sirkülasyonu rahat olsun
Güneş alacak yere ,fırın ve benzeri ısı kaynaklarının yanına yerleştirmeyin ki buzdolabı bir de sıcak sebebiyle daha çok çalışmak durumunda kalmasın.
Derin dondurucudan çıkardığınız donmuş bir malzemeyi bir gün önceden buzdolabına koyun orada çözülsün ki buzluktan aldığınız o gıdanın soğukluğu buzdolabının içine yayılsın buzdolabı daha az enerji sarfetsin.
Buzdolabına sıcak malzeme koymayın ki buzdolabı  sıcaklığı uzaklaştırmak için daha uzun süre çalışarak enerjiyi fazla tüketmesin.

Klima
Klima alırken klimayı koyacağımız odanın metrekaresine göre  klima ölçüsünü seçmek gerekir.
Uygun ölçülerde, düşük verimli bir klima daha verimli, büyük bir üniteden az enerji tüketir.
Elektrik İşleri İdaresi nin internet sitesinde klimalarla ilgili şöyle bir tablo var.
Alan (m2)
Klima ölçüsü (BTU/saat)
13-15 
7000-9000
16-17
9000-11000
18-22
11000-13000
23-24 
13000-16000
30
18000-20000
40
24000



Klimalarda enerji verimliliğini tahmin etmenin en kolay yolu Enerji Verimlilik Oranı'nı (EVO) hesaplamaktır. EVO etikette yer almayabilir. Btu/saat oranını, Watt değerine bölerek bu oran bulunabilir.
Örneğin, 1200 Watt ve 12,000 Btu/saat oranına sahip bir ünitede EVO 10 olarak hesaplanır. Daha yüksek EVO daha iyidir. Seçim yaparken mümkün olduğunca daha yüksek oranlı veya EVO 10' a yakın modeller tercih edilmelidir.

Eğer bir split sistem seçilirse, yukardaki formülde toplam Watt değerini elde etmek için iç ünitenin Watt değerine, dış ünitenin Watt değeri ilave edilir.

Klimayı kullanırken de;
Ünitenin daha çok çalışmasına neden olacak direkt güneş ışığından sakınılmalı,  düzenli olarak filitrelerin değiştirilmesi gerekmektedir.

Elektrikli Süpürgeler

Elektrik süpürgesinin üzerinde yazan (W)watt ne kadar fazla ise o kadar elektrik tüketir. Bunun seçimi size kalmış, çünkü (W) ne kadar fazla ise emiş gücü de o kadar fazla olacaktır.
1    Ancak kullanırken;

            Elektrikli süpürgenin torbası sık sık boşaltılmalıdır. Bu işlem, süpürgenin emme gücünü yükselteceğinden daha verimli ve daha çabuk temizlemeyi sağlayacaktır.
Eskimiş fırçalar yenilenmelidir.
Yılda en az bir kez motor bölümü açılıp, buradaki toz ve pamukçuklar temizlenmelidir.


Elektronik Araçlar
Evlerde kapalı zannettiğimiz  televizyon, bilgisayar, yazıcı, DVD oynatıcı, radyo,mikrodalga fırın gibi elektronik aygıtlar aslında tam kapalı değillerdir.Bu aygıtlar çalışmadıkları zaman da, stand-by modunda enerji tüketmeye devam ederler. Bu tip enerji tüketimine leakage (sızıntı) adı verilmektedir ve aletin kendi enerjisinin yaklaşık % 5'i kadardır. O nedenle bu elektrnoik cihazları fişlerinden çekerek kapatmak bu %5 lik maliyetten sizi kurtararacaktır.

1 yorum:

  1. Merhabalar,

    Koronavirüsle mücadele kapsamında temizliğin önemini bir kez daha anladık. Ancak hem kişisel temizliğimiz hem de ev temizliğinde suyu boşa harcamamamız gerektiğini de anlamamız gerekiyor. Hem dünyamızın geleceği hem de bütçemiz için su tasarrufu yapabiliriz.

    Suyun israfını önlemek için; dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken, bulaşık yıkarken, duş alırken gereksiz yere musluğu açmayın. Yalnızca durulama yaparken musluğu açmaya özen gösterin. Çamaşır ya da bulaşık makinenizi tamamen dolu olduğunda çalıştırın.

    Su tasarrufuyla ilgili naçizane notlarımı okumanız için sizinle de paylaşmayı isterim: http://www.ebrubektasoglu.com/yazi/su-tasarrufu-nasil-yapilir/

    Sağlıkla kalın.

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar