16 Nisan 2012 Pazartesi

Artık Akım Anahtarı (Kaçak Akım Rölesi)


Evlerde ve işyerlerinde elektrikli cihazların sayısı arttıkça buna paralel olarak kaçak riski de artmakta. Kacak akımı ikiye ayırabiliriz. İnsan için ve yangın için. 30 mA den sonraki kaçak akımlar insan için ; 300 mA den sonraki kaçak akımlar yangın için tehlike sınırdır. İşte bu tehlikeyi önlemek amacıyla geliştirilen artık akım anahtarı nam-ı diğer kaçak akım koruma rölesi nin kullanımı zorunlu hale gelmiş durumda.

Nasıl Çalışır?


Kaçak akım koruma röleleri  tek fazlı ve 3 fazlı olarak kullanılırlar.
Tek fazlıda ;


 Şekilde görüldüğü gibi toroidal ölçüm trafosu içerisinden faz ve nötr iletkenleri geçirilir. Elektrikteki temel kural gereği akım fazdan çıkar nötre döner. Normal şartlar altında (kaçak yoksa)  çıkan akım giren akıma eşittir. Bu eşitlikten ötürü ölçüm transformatöründen geçen bileşke akım  0  dır. Burada indüklenen gerilimde haliyle 0 olduğundan sistem çalışır haldedir. Eğer fazdan gövdeye bir kaçak olursa  nötre dönen akım faz-kaçak akım olacaktır.Artık faz-nötr bileşke akım toplamı 0 değildir bu değer 30 mA i aştığı anda ölçüm trafosunda gerilim indüklenir ve röle devreyi açtırır.

Üç Fazlıda;



Üç fazlı kaçak akım koruma rölelerinin çalışma prensibi aynıdır. Burada 3 fazın bileşke kuvveti toplamı ile nötrden akan akım aynı olmalıdır.

PÜF NOKTA :  Kaçak akım koruma rölesi mutlaka besleme geriliminden bağımsız olmalı, yani elektronik olmamalıdır. Elektronik kaçak akım koruma şalterleri besleme gerilimine ihtiyaç duydukları için gerilim değeri belirli limitlerin dışında olursa veya gelen nötr koparsa çalışmaz , koruma yapamazlar. Ayrıca gerilim gittiğinde elektronik tipte şalter açmaktadır, gerilim geldiğinde şalter tekrar devreye alınmalıdır. Bu ise evde bulunulmadığı zamanlarda büyük problemler oluşturmaktadır. Bu nedenle elektronik tip kaçak akım koruma rölelerinin Türkiye'de kullanımı, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ve TSE tarafından yasaklanmıştır.









2 yorum:

  1. burada ekstra olarak üretilen rölelerde 30 mA lik bir kaçak akım akım rölesinin gerçekte 18 mA de ve 300 mA lik bir kaçak akım rölesininde 240 mA de attığını ekleyebiliriz. her elektrik sistemi kendi bünyesinde bir miktar akımı sönümler. buda kuracağınız sistemde kaçak olmamasına rağmen rölenizin atmasına sebep olabilir. hassasiyet sınırını yazdım. yine DC akımın sebebiyet vereceği atmalarada maruz kalabilirsiniz. bunun için A, AC, S, SI,HPI gibi değişik tiplerde röleler vardır (markalara göre isimler değişir. ancak sembollerinden anlayabilirsiniz). aslında Kar lar ilgili daha yapılacak bir çok yorum var. fırsat bulduğumda bunları uzun uzadıya yazıcam.

    YanıtlaSil
  2. Hem yorum hem bilgiler icin tesekkürler

    YanıtlaSil

Popüler Yayınlar